Sommaren

När Leas pappa träffar Zofia får Lea en syster. Lea dras till den obändiga och självständiga Jelena – hon  är allt det som Lea inte är. På ovanvåningen i radhuset uppstår en klaustrofobisk värld där gränser och kroppar utforskas och görs våld på. Allt medan de vuxnas ögon är riktade åt ett annat håll.

Lea ser verkligen upp till Jelena. Hon vill vara en och vara med henne på alla sätt. Jelena är några år äldre och det känns riktigt obehagligt stt läsa hur hon manipulerar Lea. Lea är väl 12-13 år så en undrar ju varför någon som är 15-16 år vill umgås med henne hela tiden. Deras förhållande blir snabbt sexuellt och det är ju ett övergrepp.

Jelena har inte det lätt heller med en mamma som misshandlar henne. Leas pappa är en idiot på så många plan. Vem tar bara med sin dotter till sin nya kärlek utan att förbereda dottern? Och så ska de sova över där och det är en skoldag dagen efter? Hans förhållande med Zofia går väldigt fort fram. Han verkar vara blind för det som händer i hans hem.

Jag har tidigare läst De afganska sönerna och Det är någonting som drar i mig. Båda har varit ungsdomsromaner medan senna ska vara en roman för vuxna. Jag tycker inte att det var så stor skillnad.
Boken fick 3.5 stjärnor på Storygraph. Elin Persson är författare till boken och hon kommer på Gävlit i november.

2 thoughts on “Sommaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *