Skärvor av minnen

De senaste fem åren har Hayley och hennes pappa Andy flyttat runt i USA utan att någonsin stanna tillräckligt länge på en och samma plats för att Hayley ska hinna rota sig, gå i skolan eller skaffa vänner. Andy är gammal krigsveteran och varje dag försöker han fly minnena av krig, smärta och död som plågat honom ända sedan han återvände från Irak och Afghanistan.

Nu är de tillbaka i staden de en gång kallade sitt hem, för att Hayley ska kunna gå klart skolan. Där möter hon Finn, killen som vägrar låta henne vara i fred och som långsamt bryter igenom de skyddande murar hon byggt upp.

Pappan lider av mycket svår PTSD efter han varit soldat i Irak och Afganistan och har svårt att behålla något arbete. Han dricker väldigt mycket och Hayley är van att täcka upp för honom. När det går riktigt illa är det hon som hämtar honom och kör hem fast hon ite har körtkort. Hon har lyckats hålla det hemligt hur illa det är emn nu går det inte längre när hon fått vänner.

När hennes f.d. styvmamma dyker upp igen gör Hayley allt för att skrämma iväg henne. Allt kommer ju att gå åt helvete nu precis som förra gången.

Som läsare märker vi att Hayley själv lider av psykiska trauman. Hon har svårt att komma ihåg sin barndom (trots att hon växte upp med sin farmor till hon var 7 år ) och det mesta av tiden med sin styvmamma och pappa. Eller hon kommer bara ihåg de dåliga händelserna inte det som faktiskt var bra. Hon orkar helt enkelt inte komma ihåg det.
Jag tycker om att läsa om hennes vänskap med Gracie, Topher och Finn.

Det här är en riktigt bra bok. Den riktar sig egentligen till unga vuxna men den passar lika bra till vuxna. Den fick fyra stjärnor på Storygraph.  Författaren Laurie Halse Anderson är ALMA-pristagaren 2023.

2 thoughts on “Skärvor av minnen

  1. […] Skärvor av minnen – Laurie Halse Anderson (2015) 8-10/9 366s (bibliotek) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *