Skriften i vattnet

Det är midsommarafton och bordet på bryggan är dukat med finporslinet. Affärsmannen Olof Helanders gäster från Kina och Frankrike är på plats. Nu ska här festas på svenskast möjliga vis. Då glider en öppen båt in mot bryggan. Två maskerade män reser sig. En halv minut senare är midsommaridyllen förbytt mot ett blodbad. 

Deckarförfattaren och före detta polisen Julia Malmros har fått i uppdrag att skriva fortsättningen på en välkänd deckarserie. För att göra research tar hon kontakt med den arton år yngre Kim Ribbing. Kim är en udda figur och liknar ingen Julia vanligtvis umgås med. Kanske är det just därför blodstormen blåser upp emellan dem, en intensiv kärlekshistoria med många tvära kast. Så småningom dras Julia och Kim in i utredningen av det som kallas Midsommarmassakern där Julias exmake Johnny är spaningsledare. 

Tydligen hade författaren John Ajvide Lindqvist fått i uppdrag att skriva den sjunde Milleniumboken en sedan refuserades hans manus. Istället blev det den här boken.

Tyvärr tycker jag inte att den är speciellt bra. En gender swap på Mikael Blomkvist och Lisbet Salander så blir det ju Julia Malmros och Kim Ribbing. Allt är för otroligt. Jag tycker inte om karaktärerna och inte alls hur de beskrivs. En väldig fokus på vikt och utseende. Konstiga sexscener och rena övergrepp.
Kommer inte att läsa vidare i serien.

Den fick 2,5 stjärnor på Storygraph. Jag lyssnade på boken och det var den enda anledningen till att den blev utläst.

2 thoughts on “Skriften i vattnet

  1. […] Skriften i vattnet (Blodstormen #1) – John Ajvide Lindqvist (2022) 27-31/10  472s (Storytel) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *