Heder

IMG_4971[1]

Jag har läst flera av Christina Wahldéns böcker, några är riktigt bra medan andra blir lite väl ytliga och tillrättalagda.

Fallen flicka handlar om Rona som kom till Sverige från Afganistan. hon bor med sin pappa, sin gravida mamma, sina bröder och sina småsystrar. Rona sköter hela hemmet, städar, passar upp på pappan och en av bröderna, sköter om den andra brodern som är utvecklingsstörd och tar hand om sina småsystrar. Hon får aldrig ett tack och har aldrig någon egentid. Hon har inte ens en säng att sova i.

Det är bara i skolan som Rona kan andas. Där finns vännen Halima som kommer från Somalia. De delar samma sorts bakgrund och förstår vad heder betyder.
Rona drömmer om att bli läkare och Halimo om att bli advokat. Men båda vet att det är tomma drömma

Boken startar med att Rona står på balkongen med ryggen mot balkongräcket medan hennes bror kommer emot henne med en kniv. Hennes hår skärs av och kastas över räcket. Kommer hon att bli utkastad också?

Boek är riktigt hemsk. Hur uträknande hennes pappa är när han misshandlar henne. Hur de låter brodern springa runt med svenska tjejer, men Rona åker på stryk för hon har en bild av författaren Jonas Hassen Khemiri.

Det här är en viktig bok. Alla lärare borde läsa den och många fler böcker om hedersförtryck. För det här är en verklighet för många flickor i vårt land. Kanske det inte slutar lika hemskt, men det kan ju sluta på andra sätt. Det kan ju sluta med att flickorna ger upp. Att de slutar kämpa.

Jag har sett det här på för nära håll alldeles nyligen. Det slutade inte med en död flicka, men med en misshandlad flicka som nu finns i ett skyddat boende… Jag blir så arg!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *