The Winter of our Discontent

Handlingen i The Winter of Our Discontent  utspelar sig mellan långfredagen och den fjärde juli i den påhittade staden New Baytown, Maine. Berättaren är Ethan Allan Hawley som jobbar som butiksbiträde i en affär som han själv ägde. Hans förfäder ägde det mesta av staden men allt gick förlorat när hans far gjorde en massa dåliga investeringar.
Nu ägs butiken av den sicilienska invandrareren Marullo. Marullo litar på Ehan och förösker alltid ge honom råd.

Ethan är omtyckt  av sin familj trots hans svarta humor och lite giftiga ton. Han äslakr sin fru Mary och sina tonårs barn Allan och Ellen. Mary har en väninna, Margie Young-Hunt, som påstå sig kunna förutspå framtiden. Denne Margie förutspår att Ethan kommer att bli en av de mest inflytelserika männen i stan. Ethans familj blir överlyckliga, de är trötta på att vara fattiga. Ethan bestämmer sig för att göra de till viljes ett tag bara för att bevisa hur enkelt det är att bli framgångsrik, men att inget kommer att förändras.

Så sker en serie händelser som verkar orelaterade, alla involve Ethan. Hans barndomsvän Danny Taylor är stans fyllo men äger stadens mest värdefullo mark. Bankkassören Joey Brophy förklarar för Ethan hur han själv skulle råna en bank och komma undan med det. Bankiren Mr. Barker försöker tvinga Ethan att investera sin frus arv i banken.

Så får Ethan reda på en stor förändring som kommer att komma till New Baytown.

Jag blev faktiskt besviken på den här boken. Jag hade svårt att komma in i den och tyckte inte om karaktärerna. Visst är Steinbecks språk vackert som vanligt men jag tycker att det är något som saknas.
Jag gav boken tre stjärnor på Goodreads.

The Winter of Our Discontent var den romanen som Steinbeck skrev.  John Steinbeck tilldelades Nobelpriset i literatur 1962.

One thought on “The Winter of our Discontent

  1. längesedan jag läste Steinbeck

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *