Monster i terapi

En psykolog är försvunnen. På hennes mottagning hittas en samling dokument: en arbetsdagbok, brev, researchmaterial och transkriberingar av de terapisessioner som hon genomfört inom ramen för ett bokprojekt. Där får vi följa samtalen med en identitetsstörd läkare, en lesbisk psykopatvampyr, en manisk vetenskapsmans fruktade avkomma och en narcissistisk dandy.

Det är naturligtvis Doktor Jekyll, Carmilla, Doktor Frankenstein och Dorian Gray som är patienterna. De har på något sätt kunnat resa från sin tid till nutiden för att gå i terapi hos vår psykolog.  Det är dock oklart hur det gått till (men det spelar ingen roll).
Alla har de mer eller mindre stora problem med att psykologen är en kortklippt lesbisk kvinna i jeans. Kvinnor är ju lägre stående varelser.

Författarna har verkligen gått in på djupet i originalberättelserna. Boken bygger på utskrifter från terapisamtalen, brev till psykologens handledare, psykologens dahboksanteckningar  och olika artiklar. Jag tycker verkligen om det här sättet att skriva. Det känns som att det är på riktigt. Min favorit är Dr Frankenstein och hans familj.
Det enda jag stör mig på är att psykologen är så otroligt godtrogen och icke påläst. Vem har inte hört om Frankestein och hans monster? eller Doktor Jekyll och Mr Hyde? Att en inte har hört talas om Carmilla kan jag köpa och kanske Dorian Gray.

Jag har läst tre av de fyra böckerna som patienterna kommer ifrån. The Picture of Dorian Gray är den enda som jag inte tagit mig genom, men jag känner till handlingen i boken.

Jag gav boken fyra stjärnor på Goodreads och läste den under Påskutmaning 2020. Författarna till boken är Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg. Jag har läst och gillat allt som författarna har gett ut förut. Bok

2 thoughts on “Monster i terapi

  1. […] Monster i terapi – Mats Strandberg & Jenny Jägerfeld (2020) 12-13/4 284s (egen) ♥ […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *